“Галъп интернешънъл отчита безпрецедентни нива на страх от ядрени оръжия60 процента

...
“Галъп интернешънъл отчита безпрецедентни нива на страх от ядрени оръжия60 процента
Коментари Харесай

Българите са песимисти за 2023 г.

“Галъп интернешънъл ” отчита безпрецедентни равнища на боязън от нуклеарни оръжия
60 % чакат стопански компликации, а разцвет - едвам 9 на 100 от интервюираните

42 на 100 са сред щастието и нещастието

Българите са песимисти за настъпващата 2023 година, а над половината ни население е обезпокоеното за стопанската система през идващите месеци. Това са някои от изводите в проучването на международната Асоциация “Галъп интернешънъл ” - изследователската традиция на последните десетилетия, която още веднъж включва и България. 

20% от българите чакат по-добра 2023 година Песимисти за бъдещето са 44%, а 27% считат, че идната година ще е същата като тази. Продължаващата политическа неустойчивост и неустановеност в последните години докара и най-високите равнища на негативизъм в последните десетилетия. В тази година обаче негативизмът остава висок, само че не най-малко не продължава своя растеж. 

Надеждите за стопански разцвет също не са изключително високи - 9% чакат по-добра година за стопанската система, 60% чакат компликации, а 23% чакат същата година. Резултатите са по-песимистични от междинните за света и трайно отрицателни в последните години на неустойчивост у нас, пандемия по света и почналата война, само че негативизмът и тук не е траял своя растеж. Или пък може би е достигнал тавани. 

Щастието у нас се резервира на съвсем същите равнища като предходната година и като че ли следва своя лична, друга логичност. Тази година 43% у нас споделят, че са щастливи, а 11%, че са нещастни. 42% споделят, че са някъде в средата - сред щастието и злощастие. Минимален дял не могат да преценяват. Щастието у нас е осезаемо по-ниско от това по света, само че страната ни тази година най-малко не попада в топ нещастните страни по света. Българите са умерено обезпокоени от риска от използването на нуклеарно оръжие. Данните са близки до международните и най-много до тези на множеството страни от Европейски Съюз, които реагират и по-умерено на вероятността от такава опасност. У нас 31% виждат висок риск от използването на нуклеарна бомба, 41% правят оценка риска като сдържан, а за 13% риск няма.

Най-оптимистични измежду запитаните са хората в Нигерия, Пакистан, Казахстан, Филипините и Индия. Топ 5 песимисти включва единствено страни от Европа: Полша, Чехия, Сърбия, Франция и Италия.

Изследването “В края на годината ” на асоциацията “Галъп интернешънъл ” е годишна традиция по самодейност и дизайн на ръководителя на Асоциацията доктор Джордж Галъп от 1977 година, а тази година то бе извършено в 35 страни по света. Общо 35 664 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна през интервала октомври-декември 2021 година са интервюирани към 1000 души по метода “лице в лице ”, по телефона или онлайн.

Статистическата неточност в проучването е в диапазон ±3-5% при поверителен период - 95%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР